Adventi programok Kőbányán                     ***                     Korcsolyázz ingyenesen Kőbányán!                     ***                     Szociális taxi kőbányaiaknak


Eseménynaptár

2018.12
 1. H
 2. K
 3. Sz
 4. Cs
 5. P
 6. Szo
 7. V
 1.  
 2.  
 3.  
 4.  
 5.  
 6. 1
 7. 2
 1. 3
 2. 4
 3. 5
 4. 6
 5. 7
 6. 8
 7. 9
 1. 10
 2. 11
 3. 12
 4. 13
 5. 14
 6. 15
 7. 16
 1. 17
 2. 18
 3. 19
 4. 20
 5. 21
 6. 22
 7. 23
 1. 24
 2. 25
 3. 26
 4. 27
 5. 28
 6. 29
 7. 30
 1. 31
 2.  
 3.  
 4.  
 5.  
 6.  
 7.  

Letették a Liget téri park alapkövét Kőbányán

     

Park épül Kőbánya egyik forgalmas kereszteződésénél. A Kápolna utca és a Kőrösi Csoma Sándor út csomópontjában, az egykori szolgáltatóház helyén létrejövő új park alapkövét kedden helyezte el D. Kovács Róbert Antal polgármester.A polgármester felidézte, hogy a helyről sokféle legenda kering, például, hogy egy metróvégállomás helye lett volna, ám ezt hivatalos dokumentumok nem igazolják. Amikor az új városrészközpont megépült Kőbányán a panelházakkal, új közlekedési csomópont is létesült aluljárórendszerrel a biztonságos átkelés érdekében, ám hamar kiderült, hogy ezt nem szerették meg a kőbányaiak - nem is vették igénybe -, az állapota és a környék közbiztonsága pedig gyorsan romlásnak indult.

 

Az önkormányzat a 2000-es évek elején „kérte el” a fővárostól a területet, ezzel azonban komoly gondot vett a nyakába. Az első teendő a felszíni közlekedés biztonságának megteremtése volt, ám a lámpás csomópont és a gyalogos átkelőhelyek létrehozása ellenére még mindig sokan „levágják” az utat. Megmaradt szolgáltatóház – folytatta a kerületvezető -, amely nem váltotta be azokat a reményeket, hogy piaccá váljon. Az elkészült tanulmányok is igazolták, hogy a hely nem alkalmas kereskedelmi egység, szolgáltató centrum létrehozására. Az épület társasházzá alakult, részben magántulajdonba került, melynek megszerzéséért a kerületnek jelentős összeget kellett fizetnie. D. Kovács Róbert Antal úgy fogalmazott, hogy a városközpontot csúfító „seb” megszüntetésére egy park létrehozása lett a válasz."Ebben a betonrengetegben minden zöld felületre szükség van”– emelte ki, hozzátéve, hogy itt azonban nem játszótér, nem pihenőpark létesül, hanem olyan zöld pont lesz, amely a városrészek közötti átkelést szolgálja, és a remények szerint a levegő minőségét is javítja.

Az előre tervezett ütemhez képest némi – mintegy másfél hónapos -csúszás tapasztalható, így várhatóan november végén kezdhet el üzemelni a tér.

A tér további fejlesztéséről szólva elmondta: az egykori aluljáró lépcsőit lefedő „betonszarkofágokat” elbontják, ugyanakkor a kivitelezését nehezíti, hogy a valamikori aluljárórendszert meg kell őrizni a mélyben. A későbbi biztonságos lezáráshoz komoly tervezőmunkára van szükség – mutatott rá.

A polgármester a Liget téri fejlesztés kapcsán kitért a városközpont megújítására is, s következő lépésként a Mázsa tér megújítását említette, melyre már készülnek a tervek. 2019 első negyedévére megvalósulnak azok a kiviteli tervek, amelyek egy uszodát, egy új sportközpontot álmodnak ide – fűzte hozzá.

D. Kovács Róbert Antal emlékeztetett az Opera műhelyházának látványos formálódására is az Északi Járműjavító területén, valamint az új közlekedési múzeum tervére, amely szintén itt valósul meg.

Ezek a fejlesztések a kaputól a városközpont felé haladva azt mutatják, hogy Kőbánya jó úton jár, fejlődik” – fogalmazott a polgármester.

 

A Kőbányai Önkormányzat beruházásban vadonatúj, látványos park épül a régi, használaton kívüli szolgáltatóház helyén. A parkban lévők, valamint a környéken lakók biztonsága érdekében térfigyelő kamera is kiépítésre kerül. A tér sok-sok zöld növénnyel, virágokkal és látványos fákkal lesz beültetve. A beruházás összes költsége 118 millió forint, a munkálatok várható befejezési határideje 2018. év vége. A szökőkút alapjai már elkészültek, jelenleg az új támfalak építése folyik – olvasható a projekt tájékoztatójában.

 

 Forrás: OrientPress Hírügynökség 

 


2018. szeptember 27., csütörtök 15:27

Vissza