Nyáron minden héten bringáztak a kőbányai diákok

A Kőbányai Önkormányzat által működtetett nyári napközis tábor mind a kilenc hetén nyeregbe pattanhattak a táborozó iskolások, a Kőbánya Bringa programnak köszönhetően. Az idei évben a X. kerület kiemelt figyelmet fordít a kerékpározásra. Ez a törekvés hívta életre a Kőbánya Bringa programot, melyet az Önkormányzat támogatásával a Kőbányai Torna Club valósít meg. A program keretében a kerületi nyári napközis táborban minden héten kerékpáros oktatásokat tartottak.

 

Júniustól augusztus végéig csütörtök délelőttönként a kerékpározásé volt a főszerep a Janikovszky Éva Általános Iskola udvarán. A táborozó gyerekek KRESZ ismereteket sajátíthattak el, kerékpár kezelési gyakorlatokat végeztek, és kötetlenül biciklizhettek az ügyességi pályán. A két órás foglalkozások elméleti és gyakorlati részből álltak. Első lépésként a kerékpárt, mint közlekedési eszközt mutatták be a Kőbányai Torna Club szakértői, majd a szükséges kiegészítő eszközöket vették sorra (lámpák, prizmák, kormány, fékek) végül a védőeszközök (láthatósági mellény, fejvédő) helyes használatát tanították meg a gyerekeknek.

 

Ezután következett a program legjobb része: a kerékpározás. Az iskolaudvaron felépített tanpályán játékos gyakorlatok közben a gyerekek kerékpár-kezelési ismeretinek a felmérését is elvégezték. A tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy a már biciklizni tudó gyerekek képességeinek fejlesztését is az alapoktól érdemes kezdeni. Általános hiányosságok voltak a fékek használata terén, ezért a gyakorlati oktatáson az elindulás, a megállás, és a vészfékezés mindenki számára kötelező feladat volt. Voltak olyan diákok, akik életükben először itt ültek kerékpárra, de a tábor alatt ők is megtanultak biciklizni, és a fejlesztő gyakorlatoknak köszönhetően már magabiztosan kezelik a kerékpárt. A kilenc hét alatt közel 200 diák vett részt a bringás napköziben. 

A Kőbánya Bringa program következő rendezvénye az Európai Mobilitási Héten megrendezett bringás reggeli, az iskolai és óvodai autómentes napok, valamint szeptember 22-én, szombaton az Óhegy-parkban megrendezésre kerülő Családi Autómentes Nap lesz.

További rendezvény információk a www.kobanyabringa.huoldalon olvashatók.