Teljesen megújul az Újhegyi sétány

Gőzerővel halad a kerület jelenlegi legnagyobb fejlesztése, az Újhegyi sétány átalakítása. A szerdai bejáráson Kovács Róbert polgármester, a kerület vezetői, valamint György István, Budapest kormánymegbízottja is megtekintette a munkálatokat.

Látványosan halad Kőbánya jelenleg legnagyobb beruházása, a Tér_Köz projekt. Mostanra alig maradt valami a 40 éves Újhegyi sétány nagyon rossz állapotban lévő épületeiből, járdáiból és lépcsőiből. Az önkormányzat tervei alapján a kivitelezők az itt élők igényei szerint alakítják át a köztereket. A látvány félelmetes: nem csak az épületek közötti, helyenként 8 méteres szintkülönbség ijesztő, hanem a rozsdás vasbeton elemek, a pusztulás eddig nem látható jelei is. A bontás után jól látható, nem lehetett tovább várni, rendesen kiszolgálta az idejét a lakótelep környezete, a közösségi ház, a terek és az épületek.

„Ha ki kell emelnem valamit, akkor a legkomolyabb eredmény az akadálymentesítés. A korábbinál lényegesen könnyebb lesz majd a közlekedés, nem beszélve persze a vadonatúj közösségi házról, ami nagyon nagy változást jelent majd az eddigi meglehetősen szerény körülményekhez képest. Lesz új ügyfélszolgálat, ide költözik a közterület felügyelet, kibővül a könyvtár. A sétány 40 éves növényzete is teljesen megújul, 40 fát vágunk ki, de helyébe 160 új kerül” – sorolta a részleteket a polgármester. Kovács Róbert köszönetet mondott az itt élők türelméért, amelyet még két hónapra kért, ugyanis januárra fejeződik be Kőbánya történelmének egyik legjelentősebb beruházása. Dr. György István kormánymegbízott példásan gyorsnak nevezte a fejlesztést. Mint mondta, megérti, hogy most az itt élőknek sok bosszúságot okoz ez az időszak, de a jobb minőségű, rendezett környezet, vagy az ingatlanok értékének növekedése kárpótol majd mindenkit. 

A változásokat valóban sokan nem élik meg könnyen, főleg a felbontott utak, a por és a zaj miatt. Borsodi András, az Újhegyi Lakásszövetkezet elnöke szerint az emberek támogatják a megújulást, csak sokaknak nem tetszik, hogy kerülniük kell. „Olyan ez, mint egy lakásfelújítás. Sok a kellemetlenség, de az eredmény miatt megéri. Volt, aki azt hitte, hogy a közös költségből fizetjük a beruházást, pedig a pénzt pályázaton nyerte a kerület, amit az önkormányzat egészített ki, hogy az eddiginél sokkal kényelmesebb, szebb környezetben éljenek az újhegyiek” – nyilatkozta lapunknak Borsodi András. Bognár Ferencné, a 20 újhegyi ház közös képviseletét ellátó KŐIKÉP Bt. munkatársa elmondta: minden házban kitett egy tájékoztató arról, hogy a felújítás alatt hogyan közlekedhetnek az itt lakók.

Csapó Ágnes, az Apraja Falva Bölcsőde gondozója szerint felkavarta a beruházás az itt élők életét, de kíváncsian várják a végeredményt. ,,Tény, hogy nehezebb a közlekedés, zaj és por van, viszont annak nagyon örülünk, hogy az eredeti sétányra szánt árvácskákat a pillanatnyi állapotok mellett kiosztották a közintézmények és a magánemberek között, amivel addig is szépítgethette mindenki saját környezetét” – mondta. Lőrincz Ernőné, az Újhegyi Nyugdíjas Klub vezetője szerint tagjaik nagyon kíváncsiak már, hogy milyen lesz az új sétány. „Megnyugtató, hogy ki merték írni az átadás időpontját, a január 12-t, azt pedig mindenki tudja: ekkora átalakítás nem megy nehézségek nélkül. De néhány hét kényelmetlenségért cserébe hosszú évekig, évtizedekig gyönyörű környezetben élhetnek az Újhegyi lakótelepiek.